niedziela, 8 lutego 2015

Syrenie przepisy cz.4: Syrneie ciatska oreo

Dzisiaj znowu na słodko, ale tym razem to nie ciasto tylko ciasteczka. Chyba każdy zna i lubi słynne ciasteczka oreo, ale nie każdy widział je w syreniej odsłonie z muszelkami:


Składniki:
-3 kolory barwników spożywczych (polecam wybrać np. zielony, różowy, fioletowy czy niebieski i wlać ich trochę mniej, aby kolory były pastelowe) np. takie
- ok. 400 g pokruszonej, białej czekolady
- paczka pralin w kształcie muszli, np. takie dostępne w Auchan, czy takie z Lidla, jeśli ktoś chce bez cukry to Cavalier produkuje takie ze stevią
- paczka oreo

Oto zdjęcie przedstawiające przygotowanie tej przekąski, jedyne czego tutaj nie znajdziemy to rozpuszczanie czekolady. Mu możemy użyć białej czekolady i dodać do niej kilka kropel barwnika spożywczego. Kliknij na obrazek, aby go powiększyć.

Krok po kroku jak zrobić:
-rozpuszczamy czekoladę na parze, należy postawiać miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą i mieszać do rozpuszczenia (jak tu)
-czekoladę dzielimy na 3 części i przekładamy do 3 osobnych miseczek
-do każdej miseczki dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (nie wiem dlaczego na rysunku pokazany jest brązowy barwnik)
-oreo ostrożnie zanurzamy z czekoladzie i umieszczamy na kratce (może być też na papierze do pieczenia)
-zanim czekolada zastygnie ostrożnie kładziemy muszelkę-pralinkę
-czekamy aż czekolada zupełnie zastygnie
Przepis pochodzi z tej strony, jednak zmodyfikowałam obrazek tam umieszczony na bardziej "europejską" wersję (w Ameryce są np. kolorowe dropsy czekoladowe do rozpuszczania).
by Trixy236

2 komentarze:

  1. Pyszne ciastka w syreniej odsłonie :-) . Cudowny pomysł na coś zwykłego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka ślinka mi cieknie

    Kamissa

    OdpowiedzUsuń