Cytrynowe ciasto z migdałami i ricottą
na 6 małych ciast, 12 porcji
- 120 g masła, miękkiego + trochę do smarowania foremek
- 275 g (1¼ szklanki) drobnego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 4 jajka, odzielnie białka i żółtka
- 240 g (2 szklanki) mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- skórka z 2-3 cytryn, drobno starta
- 300 g ricotty
- 60 g (¾ szklanki) płatków migdałowych, do dekoracji
- cukier puder, do posypania
6 małych, okrągłych foremek (10 cm średnicy), z wyjmowanym dnem posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160ºC.
Masło, 165 g (¾ szklanki) cukru oraz wanilię ubijaj mikserem przez 8-10 minut, do białości, Dodaj żółtka i ubijaj kolejne 2 minuty. Wymieszaj z przesianą mąką migdałową oraz skórką z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo resztę cukru.
Do masy maślanej dodawaj partiami po połowie ricotty i piany z białek, za każdym razem delikatnie mieszając całość. Ciasto poprzekładaj do foremek, rozprowadź, uderzając lekko foremkami o blat. Udekoruj płatkami migdałów.
Foremki wstaw do piekarnika starając się zachować między nimi choć minimalne odstępy**.
Piecz przez 40-45 minut, aż masa zesztywnieje. Wystudź w foremkach. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z bloga:
http://www.magazynkuchenny.com/cytrynowe-ciasto-z-migdalami-i-ricotta/
by Trixy236
Musze wypróbować.
OdpowiedzUsuńPs. To już 9 post dzisiaj
Myślę, że ciasto będzie pyszne. Uwielbiam wszystko z migdałami-na słono i słodko. Kiedyś robiłam bezę z mąką migdałową (takie a'la makaroniki) i wyszło pyszne, to samo tyczy się masła migdałowego, które uwielbiam. :D
OdpowiedzUsuń